Rodzaj lekkiego piwa (a właściwie napoju na bazie piwa) o niskiej zawartości alkoholu (ok 2%). Nazwa "Radler" pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego "rowerzysta" i nawiązuje do możliwości wypicia takiego niskoprocentowego trunku i jazdy na rowerze.
Radlera zazwyczaj robi się mieszając piwo z różnego rodzaju lemoniadami w stosunku 50/50, 60/40 lub też 40/60. Za ojca tego rodzaju napoju uznaje się monachijskiego gastronoma Franza Xavera Kuglera. W 1922 roku goszcząc w swojej gospodzie w Bawarii znaczną ilość turystów i rowerzystów zorientował się, że nie posiada wystarczającej dla wszystkich ilości piwa. Postanowił rozcieńczyć pozostałą ilość trunku wodą z dodatkiem cytryny i limonki. Tak powstały napój cieszył się dużą popularnością, więc na stałe wszedł do menu, pod nazwą "Radler" na cześć rowerzystów.
Niektóre źródła wspominają jednak, że pierwsze receptury radlera były znane już w 1912 roku.
Radler najpopularniejszy jest w Niemczech, aczkolwiek obecnie jest spożywany także w innych krajach europejskich takich jak Austria, Czechy, Chorwacja, Bułgaria. W Hiszpanii występuje pod nazwą clara, a w Francji i Szwajcarii panache.
W Polsce radler pojawił się dopiero w 2012 roku. Obecnie są oferowane dwa tego rodzaju piwa przez browary:
Wbrew pozorom niektóre piwa typu "Cooler" - np. Redd's nie są Radlerami. Podobnie jak zwykłe piwa zawierają powyżej 4% alkoholu.
UWAGA ! Radler, pomimo niskiej zawartości alkoholu nadal jest napojem alkoholowym. Wypicie dwóch napoi tego typu o pojemności 500 ml jest równoznaczne ze spożyciem jednego piwa 500 ml.